30 юни 2007

Защo да минавам на FireFox?

Ето няколко причини да преминете на FireFox:


  • Достъпност:
    FireFox е разработен за множество операционни системи и е напълно безплатен. Той е с отворен код, което означава че можете свободно да изтеглите кода на програмата от интернет и да го модифицирате по свой вкус.

  • Допълнения
    Можете да изтеглите над 1 000 допълнения за FireFox. Между които:
  • Табове (Етикети)
    Табовете (или етикетите) променят начина на сърфиране, те ви позволяват да заредите множество сайтове в един прозорец. Можете да отворите страницата от дадена връзка на заден план и да работите с нея чак когато решите. Или пък да я отворите на преден план и да изоставите настоящите за момент, за да се върнете към тях по-късно без да затрупвате лентата за задачи с множество прозорци. Лесно е да направлявате сърфирането си чрез табове – просто кликнете на този, който искате да отворите. Можете да сменяте позицията на табовете с влачене и пускане за да поддържате реда им по ваш вкус. За да отворите нов таб можете да използвате командата Ctrl+T или да задържите Ctrl и да кликнете върху връзка в страницата междувременно. Можете да направите последното и като кликнете върху връзка със средния бутон на мишката.
    Макар да изглежда невзрачна идея, сърфирането чрез табове е нещо наистина полезно в Интернет. FireFox предлага доста лесна за възприемане версия на тази опция.
    Можете също така да отваряте своите отметки директно в нови табове или да отворите всички от една папка с такива.

  • Блокиране на изскачащите прозорци
    FireFox контролира страниците, които разглеждате блокирайки достадните изскачащи прозорци. Програмата ви уведомява, когато е блокирала изскачащ прозорец с жълта информационна лента и в лентата за състоянието(status bar).

  • Интегрирано търсене
    FireFox има доста опции за търсене. Така не се налага да ровите и подреждате непрестанно Отметките или пък да пишете всеки път името на любимата си търсачка. Можете също така да добавите нови - по ваш избор. До лентата за търсене можете да достигнете без да хващате мишката, командата Ctrl+K директно премества маркера там. Търсене можете да използвате и в Отметките.
    Някои от търсещите машини във FireFox могат да четат мислите ви и наистина да предлагат условия които бихте задали. Просто започнете да пишете в Лентата за търсене и падащате листа с предложения ще се появи на екрана (работи с Google, Yahoo! и Answers.com.)

  • Възстановяване на сесиите
    Да изгубите къде сте били в Уеб преди да сте довършили работата си е ужасно. Сега с възстановяване на сесиите ако трябва да рестартирате или затворите FireFox, ще започнете отново точно там, където сте прекъснали работата си. Можете и да настроите програмата да възстановява предишната сесия по подразбиране, така няма да губите страниците, на които сте били преди малко.